{ "title": "Kıtır Kadayıflı Muhallebi", "image": "https://www.muhallebi.gen.tr/images/kitir-kadayifli-muhallebi.jpg", "date": "20.01.2024 06:50:31", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Kıtır Kadayıflı Muhallebi; Ramazan akşamları iftar sonralarında ya da bayram ikramı şeklinde hafif fakat nefis bir tatlıya kim hayır diyebilir ki. Bir de yapımı oldukça Basitse. Muhallebinin yumuşaklığı ile kadayıfın kıtırlığı bir araya gelince meydana gelen lezzet verilen emeğe değecektir.

Kıtır Kadayıflı Muhallebi Malzemeleri
Muhallebili Kadayıfın Muhallebisi için
Kıtır Kadayıflı Muhallebi Nasıl Yapılır?

Kadayıfın hazırlanması, kadayıf, kolay ufalanabilmesi için en az dört ve beş saat önceden buzdolabı poşetinde derin dondurucuya konulur. Donmuş olan kadayıf buzdolabından çıkartılıp paketin içerisinde el ile ufalanır. Yapışmaz yüzeyli olan bir tavaya tereyağı konulur ve kırıntı kadayıflar da konulur. Kısık ateşte kadayıfların rengi dönene değin kavrulur. Kadayıf çabuk bir şekilde yanabileceği için bu aşamaya dikkat edilmesi gerekir. Kavrulan kadayıflara kavrulmuş ve dövülmüş olan fındık ile üç yemek kaşığı kadar şeker konulur. İki ve üç dakika kadar çevrilmesinin ardından altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.

Muhallebi yapımı, tencereye konan soğuk süte şeker, un ve nişasta konulur. Karıştırılarak üstü göz göz oluncaya değin ocakta pişirilir. Ocaktan almadan önce istenirse vanilya ya da damla sakızı konulabilir. Soğumaya yaklaşınca krem şanti ya da süt kreması katılıp mikser ile iyi bir şekilde çırpılır ve bir kenara konulur. Kavrulmuş olan fındıklı kadayıfların yarısı tercihen yayvan bir cam kaba düzgün bir şeklide yayılır. Üstüne çırpılan muhallebi dökülür, gerektiği takdirde sıpatula ile düzleştirilir. Kalan fındıklı kadayıflar muhallebinin üzerine muhallebiyi tamamen örtecek bir biçimde konulur. Kullanılan kabın büyüklüğü yükseldikçe muhallebi koymanın daha ince olacağına dikkat edilmelidir.

Kadayıflı Muhallebi Sunumu: Buzdolabında iyi bir şekilde soğumasının ardından dilimlenerek servis yapılır. Tatlı o gün yenilmeyecek ise muhallebinin üstüne konulan kadayıf servis sırasında konulur ise daha lezzetli olur. Çünkü buzdolabında bekleyen kadayıflar kıtırlığını bir miktar kadar kaybedip yumuşayacaktır. Not olarak, zamanı kısaltmak için ocaktaki kavrulma aşaması öncesinde çiğ olan kadayıf bir tepsiye serilip fırında bir miktar kadar kızartılabilir. Daha da hızlı bir duruma getirmek için marketlerde hazır kızarmış olarak satılan kadayıfın da şeker ve fındıkla karıştırılarak kullanımı mümkündür.
" } ] }