{ "title": "Meyveli Muhallebi", "image": "https://www.muhallebi.gen.tr/images/Meyveli-Muhallebi-28.gif", "date": "21.01.2024 23:05:46", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Meyveli Muhallebi, Muhallebi, Sütlaç kadar öne çıkan, hatta bazı durumlarda önüne geçen bir başka tatlı çeşidimizdir. Muhallebi, saray mutfağında sade ya da tavuk-göğüslü olarak hazırlanan bir tatlıydı. Rivayete göre adını meşhur bir Abbasi aristokratın-dan alan muhallebi, ilk zamanlarda etli, pirinçli, ballı ve safranlı bir yemekmiş. Sonraları et koymak, isteğe bağlı olmaya başlamış. Kayıtlara göre Fatih Sultan Mehmet Han tavuk-göğsünden yapılanını çok seviyormuş onun için hazırlanan muhallebi her zaman süt ve pirinç ununa ilaveten tavuk etiyle yapılırmış. 15. Yüzyıl Osmanlı hekimi Şirvani'nin kitabında, biri etli biri etsiz iki tarif bulunur etsiz olan pişirilip sahanlara konulduktan sonra biraz tereyağı, gül suyu ve pudra şekeri dökülerek hazırlanandır.