{ "title": "Meyveli Muhallebi", "image": "https://www.muhallebi.gen.tr/images/Meyveli-Muhallebi-28.gif", "date": "21.01.2024 23:05:46", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Meyveli Muhallebi, Muhallebi, Sütlaç kadar öne çıkan, hatta bazı durumlarda önüne geçen bir başka tatlı çeşidimizdir. Muhallebi, saray mutfağında sade ya da tavuk-göğüslü olarak hazırlanan bir tatlıydı. Rivayete göre adını meşhur bir Abbasi aristokratın-dan alan muhallebi, ilk zamanlarda etli, pirinçli, ballı ve safranlı bir yemekmiş. Sonraları et koymak, isteğe bağlı olmaya başlamış. Kayıtlara göre Fatih Sultan Mehmet Han tavuk-göğsünden yapılanını çok seviyormuş onun için hazırlanan muhallebi her zaman süt ve pirinç ununa ilaveten tavuk etiyle yapılırmış. 15. Yüzyıl Osmanlı hekimi Şirvani'nin kitabında, biri etli biri etsiz iki tarif bulunur etsiz olan pişirilip sahanlara konulduktan sonra biraz tereyağı, gül suyu ve pudra şekeri dökülerek hazırlanandır.

Muhallebi, sarayda bayramlar ve elçi ziyafetleri için yapılan gözde tatlılar arasında yer almaktadır. Bu tatlı zamanla, sokaklarda, mesirelerde ve hamamlarda da ikram (Satılmaya) edilmeye başlanılmış. Sokakta satılan muhallebinin üzerine gül suyu ve pudra şekeri harici bal ya da pekmez de dökülürdü. Batılı gezginler, kendi mutfaklarından Blanc mange adıyla yapılan muhallebi benzeri tatları bildiklerinden, Türkiye'de yapılan bu farklı türü de çok beğenmişlerdir. Hatta 19. Yüzyıl sonuna ait bir İngilizce yemek kitabında, Ramazan Pastası adıyla, üzerine gül suyu veya yasemin suyu dökülen Türk Usulü bir muhallebi tarifi bulunmaktadır. Bu lezzetli tatlımızın birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunun meyveli olan tarifini aşağıda bulabilirsiniz. Bu tatları ayrı ayrı veya karışık olarak da hazırlayabilirsiniz.

Meyveli Muhallebi İçin malzemeler

Kreması İçin Malzemeleri
Çilekli Muhallebi İçin Malzemeleri
Kivili Muhallebi İçin Malzemeleri
Havuçlu Muhallebi İçin Malzemeleri
Meyveli Muhallebi Nasıl Yapılır?

Muhallebi kreması hazırlamak için, tüm Muhallebi kreması için olan malzemeleri derin bir tencereye alın ve karıştırın. Koyu bir kıvam alana dek karıştırarak pişirin. Çilek muhallebisi için, çilekleri mikserden geçirin ve üzerine su, şeker ve nişasta ekleyip karıştırın.

Kivi muhallebisi için, kivileri soyup mikserden geçirin ve üzerine su, şeker ve nişastayı ekleyip karıştırın. Havuç muhallebisi için, havuçları rendeleyip kavurun ve sonra, Hindistan cevizi, su, şeker ve nişasta ekleyip karıştırın. Küçük şekilli kek kalıplarının yarısına kadar meyveli olan muhallebiden koyuyoruz. Diğer yarısı üzerini ise krema ile tamamlıyoruz. Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra meyveli muhallebileri ters çevirerek servis tabağına alıyoruz.

Afiyet olsun.

" } ] }