{ "title": "Şehriyeli Muhallebi", "image": "https://www.muhallebi.gen.tr/images/Sehriyeli-Muhallebi-78.jpg", "date": "21.01.2024 10:49:21", "author": "burhan yumruk", "article": [ { "article": "Şehriyeli muhallebi; denilince hemen şaşırmayın. Şehriye mutfaklarımızda pilav, salata, çorba o kadar çok şeyin içerinde kullanılmaktadır ki bir de tatlı da kullanırsak hiç eksiği kalmamış olur. Aslında pek çoğumuz kadayıflı muhallebi tatlısını evimizde bir defa yapmışızdır ya da en azından bir kez yemişizdir. Kadayıflı muhallebinin yapımında kullanılan tel kadayıfın kavrularak kızartılması gerekiyor. Kadayıfın tatlıda kullanılacak kıvama gelebilmesi içinde yaklaşık yarım saat bir çaba sarf edilmesi gerekir. Çünkü kadayıfların ufalanması da vakit almaktadır. İşte dar vakitlerde veya aniden gelen misafirleriniz için yapacağınız kadayıflı muhallebi tatlınızda daha pratik olsun diye tel şehriye de kullanabilirsiniz. Bazen yakınımızda kadayıf satan bir yer bulamasak bile mutfaklarımızdan eksik olmayan tel şehriye imdadımıza yetişir. Aslında muhallebiyi kadayıf ile yaptığımızda kavrulma aşamasında kadayıf dağılırken tel şehriyenin böyle bir riski yoktur ve hepsi aynı boyuttadır. Ama lezzet açısından bir karşılaştırma yapmak gerekirse kadayıf ile hazırlanan muhallebi benim damak zevkime daha uygundur. İşiniz hiç zor değil ama yine de kolay gelsin.

Şehriyeli muhallebi malzemeleri
Şehriyeli Muhallebi Nasıl Yapılır?

Şehriyeli muhallebinin yapımına şehriyeleri kavurmakla başlayabiliriz. Bunun için bir tencerenin içerisine tereyağını atın ve eritin. Eriyen yağın içerisine toz şekeri ilave edin ve hemen arkasından tel şehriyeleri de atarak kısık ateşte kavurmaya başlayın. Dikkat edin tel şehriye kadayıftan daha hızlı kavrulur ve yanabilir. Kavrulan şehriyeleri ocaktan indirin ve üzerine ceviz kırığını ekleyerek soğuması için ağzı açık bir köşede bekletin.

Muhallebisi için bir tencerenin içerisine sütün birazını boşaltın ve üzerine un ile nişastayı eleyerek iyice karıştırın. Daha sonra sütün tamamını ve şekeri ilave edin. Muhallebiyi kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladığında da un kokusu çıksın diye biraz daha kaynatın. Muhallebi piştiğinde ocaktan alın ve üzerine vanilya ile kremayı ekleyip mikser kullanmadan karıştırın. Şehriyeli muhallebinin muhallebisi de hazır. Uygun gördüğünüz kaselerin ya da kupların içerisine muhallebiyi paylaştırın ve soğuması için buzdolabına kaldırın. Servis yapacağınız zamanda üzerine kavrulmuş tel şehriyeleri ekin. Arzu ederseniz muhallebinin arasına da ekebilirsiniz ama nemden dolayı ıslanır. En güzeli servis yaparken üzerine dökmektir. Tatlınızın üzerini ilave olarak ceviz ya da file badem ile de süsleyebilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Eğer tel şehriye artarsa buzdolabında cam kavanozda saklayıp zor zamanlarınızda her daim bu malzemeyi kullanabilirsiniz. Bu malzeme listesi kaşık ile yemek için daha uygundur. Tepsiye yapmanız halinde kıvamı biraz akışkan kalabilir.

" } ] }