İrmik Muhallebisi, irmik ile yapılan hafif ve çok lezzetli bir tatlıdır. Çocuklar ve yetişkinler irmik muhallebisini çok severek tüketirler. İrmik sağlığa çok yararlı bir besindir. İçerisinde çok fazla protein bulundurur. Kan şekerini yavaş yavaş yükseltir. Şeker hastalığı olanlar, diyet uygulayan kişilere doktor tavsiyesi ile irmik kullanımı tavsiye edilir.
İrmiğin içerisinde bulunan karbonhidrat kişiye enerji verir. Gelişme çağındaki çocuklarda irmik kullanımı tüketimi oldukça önemlidir. İçerisinde bulunan lifler besleyicidir ve tokluk hissi verir. Kas ve sinir sistemlerinin çalışması için gerekli minerali içermektedir. Kalp ve böbrek sağlığına faydalıdır, hazmı kolaylaştırır, kemik ve diş sağlığına iyi gelir, kanın pıhtılaşmasına iyi gelir, merkezi sinir sistemine iyi gelir, B ve E vitamini yönünden oldukça zengindir. Bağışıklık sisteminde etkilidir ve Ph dengesini sağlar. İrmik muhallebisi pratik bir tariftir ve bir misafir geldiğinde hemen yapılabilir. Lezzet olarak da görüntü olarak da irmik muhallebisi herkes tarafından beğenilmektedir.
Bir tencereye ilk olarak ölçülü olarak irmik, limon kabuğu rendesi, şeker ve süt koyulur ve karıştırılır.
Orta ateşte kıvam alana kadar karıştırılır. Kıvam aldıktan sonra içerisine margarin eklenir ve eriyene kadar karıştırıldıktan sonra içerisine şekerli vanilya eklenir ve tekrar karıştırılır. Bir tepsi ıslanır ve hazırlanan irmik muhallebisi tepsiye dökülür. Üzerine isteğe göre ceviz, fındık, Hindistan cevizi gibi süslemelerle süslenir
. İrmik muhallebisi dinlendikten sonra kare şeklinde kesilir ve servis tabağına alındıktan sonra servis edilir.