Kupta kadayıflı muhallebi hem yapımı çok kolay hem de çok lezzetli bir tatlıdır. Tatlı denilince akla ilk olarak şerbetli tatlılar gelse de sütlü tatlıların yeri bende bir başkadır. Kadayıf eskiden beri annelerimizin elinden düşmeyen bizim de en sevdiğimiz tatlıdır. Kadayıfı yaklaşık 7-8 yıl öncesine kadar hep şerbetli olarak tükettik. Oysaki kadayıf muhallebi gibi harika bir lezzet ile buluştuğunda enfes bir tatlı ortaya çıkıyor.
Bu tatlının kadayıfları kavurmak dışında hiçbir zor tarafı bulunmamaktadır. Ben ocakta kavuruyorum. Bazı bayanlar da marketten hazır kızarmış kadayıf alarak yapıyormuş. Onu pek tavsiye etmem. Çünkü tatlının lezzeti tereyağı ve şekerle kavrulan kadayıfta gizlidir. Tercih sizin. Şimdiden herkese kolay gelsin.
Kupta kadayıflı muhallebi için gerekli malzemeler
- 250 gr. Taze tel kadayıf
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı ceviz
Muhallebisi için
- 1 litre soğuk süt
- 2 çorba kaşığı un
- 3 çorba kaşığı buğday nişastası
- Damla sakızı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket krem şanti
- 1 paket vanilya
Kupta kadayıflı muhallebi nasıl yapılır?
Öncelikle kadayıfları bıçak ile sert bir şeyin üzerinde ufak ufak doğrayın. Eğer tatlıyı yapmak için geniş zamanınız var ise kadayıfları buzlukta dondurup çıkartır çıkartmaz elinizle ufalayabilirsiniz. Tereyağını derin bir tencerenin içinde eritin ve üzerine şekeri dökün.
Daha sonra hemen kadayıfları da ilave ederek iyice çıtır çıtır olana kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Kadayıfları yakmamaya önem verin. Ocağın altını kapattıktan sonra üzerine iri dövülmüş cevizi üzerine ilave edin.
Muhallebisi için arzu ederseniz hazır paket muhallebi de kullanabilirsiniz. Evde yapmak isterseniz soğuk sütü tencereye boşatın. Üzerine un, nişasta ve toz şekeri de ilave edin ve sürekli karıştırarak muhallebiyi pişirin. Ocaktan indirmeden evvel damla sakızını atın. Eriyince altını kapatın. İlk sıcağı çıkan muhallebinin üzerine vanilya ve krem şantiyi ilave ederek ve iyice karıştırın. Kadayıfla buluştururken ılık olması daha iyi olur. Böylece kadayıflar yumuşak olmaz.
Servis kuplarının içerisine bir çorba kaşığı kızarmış kadayıflardan koyun. Daha sonra kâseyi yarısına kadar muhallebi ile doldurun. Ortasına tekrar kadayıf ekerek üzerini muhallebi ile kapatın. En son üzerine tekrar kadayıf dökebileceğiniz gibi toz Antep fıstığı ile de süsleyebilirsiniz. Tatlınız hazır. Kupta kadayıflı muhallebiyi soğuması için buzdolabında bekletin.